|

Kosten voedselallergie en intolerantie 2013 aftrekbaar

Heb je een allergie voor melk, ei, soja, tarwe of  een lactose-intolerantie? Dan kun je  in je belastingaangifte voor 2013 je  dieetkosten aftrekken als bijzondere ziektekosten .

Belastingaftrek bij lactosevrij en glutenvrij eten

De belastingaftrek  bij allergie of intolerantie is niet voor alle allergieën helaas, alleen de diëten van de dieetlijst 2013: zonder melk, ei, soja, tarwe en lactose. Ook met coeliakie kun je dieetkosten aftrekken. Als de belastingdienst erom vraagt, moet je een verklaring van een arts of diëtist kunnen overleggen. De aftrek is een vast bedrag per dieet en geldt per persoon in je gezin. Dus als je man en zoon een bepaald dieet volgen telt dit dubbel.

katyperry-milkWat levert belastingaftrek op?

Vooral als je een gezin hebt waarin meerdere mensen een intolerantie of allergie hebben of voor meerdere dingen allergisch zijn kan het aardig wat schelen. Helemaal als je ook andere ziektekosten hebt gemaakt, zoals homeopatische geneesmiddelen.
Voor het aftrekken van de dieet- en andere ziektekosten, geldt een drempel. Dus hoe meer andere kosten je gemaakt hebt, hoe sneller je over de drempel bent.

Rekenvoorbeeld belastingaftrek allergie

Dus heb Stel: je hebt een gezamenlijk gezinsinkomen van € 33.000. De drempel is dan € 544,-. Als je één kind met koemelkallergie hebt mag je € 200 aftrekken, maar heb je twee kinderen met koemelkallergie en die kinderen kregen ook nog steunzolen in 2013, dan zit je ruim over de drempel heen. Een ander voorbeeld: je eet tarwe- en kippeneivrij. Je mag dan € 1000 aftrekken. Vul de rekenhulp om te kijken wat het voor jou scheelt

Vaste aftrekbare bedragen voedselovergevoeligheid
Enkele allergie/ intolerantie

Koemelkeiwitvrij € 200
Soja-eiwitvrij € 50
Kippenei-eiwitvrij € 50
Tarwevrij € 900
Lactosebeperkt/ lactosevrij € 200

 Verschillende allergieën/ intoleranties

Tarwevrij i.c.m. kippenei-eitwitvrij € 1.000
Koemelkeiwitvrij i.c.m. kippenei-eiwitvrij € 250
Koemelkeiwitvrij i.c.m. soja-eiwitvrij € 400
Koemelkeiwitvrij i.c.m. kippenei-eiwitvrij en soja-eiwitvrij € 450
Koemelkeiwitvrij i.c.m. kippenei-eiwitvrij,soja-eiwitvrij en tarwevrij € 1.250
Koemelkeiwitvrij i.c.m. glutenvrij € 1.350
Koemelkeiwitvrij i.c.m.glutenvrij en tarwevrij € 1.350

 

Bron: Stichting Voedselallergie
Beeld : Miles Aldridge

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on februari 17 2014. Filed under Featured, Health, Health care. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021