|

Goed nieuws voor je longen

Onderzoekers van de UZA hebben vijf jaar gewerkt aan een nieuwe techniek die je longen tot in detail in beeld brengt. Dit zal als gevolg hebben dat o.a  diagnoses  preciezer gesteld kunnen worden en de behandeling beter afgestemd kan worden op de patiënt.

Nieuwe techniek om longen in beeld te brengen
Een nieuwe techniek, ontwikkeld door de dienst longziekten van de UZA, brengt de longen tot in detail in beeld. Met de nieuwe beeldvormings-techniek kunnen de longartsen hun diagnose veel preciezer  stellen en ook de behandeling heel specifiek afstemmen op de patiënt. Onder meer voor patiënten met astma of COPD opent dat nieuwe perspectieven.

Inhalatie in beeld
De nieuwe techniek heeft als uitgangspunt een klassieke CT-scan van de borstkas. Nieuwe software maakt op basis van de scan een gedetailleerde reconstructie van de longen, tot in de kleine vertakkingen. Van elke longkwab apart kunnen de grootte en het volume worden berekend.

Simuleren luchtstroom
Nog een opvallende nieuwigheid is dat de techniek kan simuleren hoe de lucht in de longen stroomt. Op die manier kan de arts ook zien op welke plaatsen en hoe diep geïnhaleerde medicatie doordringt in de longen. Op deze manier kunnen artsen zien of er wel voldoende medicatie in de longen terechtkomt en of ze op de juiste plaatsen belandt. Op basis daarvan kan de behandeling bijgesteld worden.

Meer mogelijkheden voor chirurg
Ook op het vlak van chirurgie biedt de nieuwe techniek mogelijkheden. Het is nu mogelijk  precies te zien waar  de afwijkingen in de longstructuur zitten. Ook is beter in te schatten wanneer een  transplantatie nodig is en of die nut zal hebben.

Bron: Maguza

Posted by on januari 20 2012. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021