|

Pasen, rare gebruiken en vieringen

Pasen houdt behalve een kerkdienst, veel paaseitjes en een dag meubelboulevards in sommige landen ook hele andere dingen in. Wij zetten de meest bijzondere vieringen van Pasen voor je op een rijtje. Maar eentje hebben we zelf bedacht! Spot jij de hoax?

De Paskekrim uit Noorwegen

In Noorwegen is het al sinds 1923 traditie om met een crime novel, misdaad roman, uit te komen tijdens de Pasen. Een uitgever liet zijn nieuwe Paskekrim als advertentie plaatsen op de voorpagina van de krant. De reclame zag eruit als een nieuwsitem zodat de lezers begonnen te twijfelen aan de waarheid maar het was een heuse publiciteitsstunt.

pasen- eerste paasdag

Vorkje prikken met de Pasen in Haux Frankrijk

In het zuiden van Frankrijk in het dorpje Haux is het gebruikelijk je eigen vork mee te nemen op Paasmaandag. Een reuzenomelet gemaakt van 4500 eieren moet namelijk wel op. Daar zorgen de 1000den bezoekers van dit food-spektakel wel voor. Het verhaal gaat dat Napoleon en zijn leger tijdens de verovering gebakken eieren kregen. En de Kleine Generaal het zo geweldig vond, dat hij opdracht gaf om voor het hele leger de volgende dag een hele grote omelet wilde om het groepsgevoel te benadrukken.

pasen- tweede paasdag

Smingus-Dyngus een natte Paasmaandag in Polen

De ice Bucket challenge maar dan met water en door toedoen van anderen vind plaats in Polen. Op “Smingus-Dyngus” Natte maandag gooien jongens water uit emmers, pannen of schieten hun waterpistool leeg op vrouwen. Er wordt beweerd dat de dames die het doelwit zijn, binnen een jaar zullen trouwen. Dit waterballet werd in de 15de eeuw met de wetten van de synode van het bisdom van Poznań goedgekeurd. Hoe anders gaat het eraan toe in Kasjoebië daar gebruikt men ,in plaats van water een zweep, wilgentakken om de vrouw mee te slaan.

pasen- tweede paasdag

Knokke, Belgie de Knokke Run

Vergeet je kleding niet uit te doen want op Paasmaandag wordt er in de stadkern de Knokke Run gehouden. Onder het mom van eeuwige jeugd lopen de deelnemers naakt rondjes rond de basiliek waar het publiek met emmers, waterpistolen de lopers nathouden (clenchen, reinigen van zonde) dit allemaal om een gezond jaar tegemoet te treden en het eren van de godin van de lente Flora. De inpoldering in de 13de eeuw zal zeker het lopen bevorderen.

pasen- tweede paasdag

Verges, Spanje

op Heilige donderdag in de middeleeuwse Spaanse vestingstad Verges wordt traditie getrouw “dansa de la mort”, de dans van de doden opgevoerd. Om De Passion her te beleven en kracht bij te zetten, verkleedt iedereen zich als skeletten en paradeert door de straten. Deze transformatie eindigt met eng uitziende levende doden die dozen as meedragen. De macabere dans begint natuurlijk om middernacht en duurt drie uur.

pasen- eerste paasdag

 

Posted by on maart 4 2015. Filed under Infotainment, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021