|

Pasen; Wanneer is het en zeven leuke feiten

Nederland maakt zich op voor Pasen. Eieren en paashazen vliegen weer over de toonbank. Kerkbanken worden weer afgestoft en paastakken worden met kleurige versiering in een vaas gezet. Airmagazine heeft daarom een aantal leuke paasfeiten verzameld.

Een Fabergé ei is geboren

In de lente van 1885 besloot Tsaar Alexander de derde om ter gelegenheid van zijn 20ste huwelijksdag zijn vrouw keizerin Maria Fedorovna een ei cadeau te doen. In Rusland is het een orthodoxe traditie om naast de kerkelijke bezoekjes je naasten te verblijden met gedecoreerde eieren, die voor hoop staan. Daarom benaderde de Tsaar een jonge juwelenmaker om een prachtige creatie te eerste-faberge-ei-pasenmaken voor zijn vrouw. Op Paasochtend arriveerde de juwelier bij het paleis met zoals het ernaar uit zag een simpel ingelegd ei. Tot vreugde van de keizerin bleek bin het paasei een gouden eierdooier te zitten waarin een gouden hen stond. Deze was afgezet met een diamanten kroon met daarin een paarse robijn. De begenadigde artiest die het ei maakte  bleek Peter Carl Fabergé te zijn. En zoals een typisch Russische uitspraak luidt: And the rest is history! Helaas is dit eerste Fabergé ei verloren gegaan aan de geschiedenis.

Voor hoeveel snoep jij tijdens Pasen ?

De Amerikanen spenderen bijna 2 miljard dollar aan candy tijdens de Pasen. Na Halloween is Pasen hiermee de grootste snoep consumerende feestdag. Per huishouden wordt er 131 Euro uitgegeven. Engelse gezinnen trekken maar 75 Euro uit voor lekkernij tijdens deze dagen. En bij ons komen de calorieën helemaal niet zo snel het huis in want Nederlandse huishouden rekenen maar 30 Euro af bij de supermarkten.

Oekraïne is hot tijdens Pasen

De traditionele manier van het beschilderen van paaseieren wordt wel Pysanka, Psyanky, genoemd wat zoveel betekend als het beschrijven van een ei. Deze Batik methode kent zijn oorsprong in het helaas niet zo populaire vakantieland op dit moment, de Oekraïne. Met stokjes, of de punt van een speld aanbrengen van bijenwas wordt in voormalig Rusland gezien als kunstvorm.

pysanka-pysanky-pasen

Voorloper op de stoelendans

In de Middeleeuwen werd er in de kerk een partijtje “ei- gooien” gehouden. De priester gooide een hard gekookt ei naar een van de koorknapen, die op zijn beurt het ei weer aan een andere kerkgenoot gaf. Degene die om als de klok 12 uur sloeg het ei had, mocht het houden. Helaas voor de winnaar bestond de staatsloterij toen nog niet.

Een aantal Paasmythen uit Engeland

In Engeland werden deuren en ramen open gelaten op Paaszondag zodat de zon alle negatieve geesten kon verdrijven. Als het regent op die dag, heb je enorme pech, want dan zal het dat ook doen op de zeven aankomende zondagen. Vind je een dubbele dooier in je ei dan is het net als ons klavertje vier, het brengen van geluk.
Sta je extra vroeg op om in koude sloot, beekje, plas te gaan zwemmen zal het je genezen van je reumatische klachten. Eigenlijk zonde dat mensen niet meer zo bijgelovig zijn.

bunny-bijtenWaar moet je anders beginnen?

76 procent van de kinderen eet het oor van de chocolade paashaas het eerst.

Ook na de Paasdagen gaan we sporten

Gemiddeld eten kinderen vijf Paaseieren samen met al het chocola, staat dit voor het verdubbelen van de wekelijkse hoeveelheid calorieën die een kind nodig heeft.

 Wanneer het Pasen is

Om je eerste brandende vraag te beantwoorden: eerste Paasdag valt dit jaar op 5 april en tweede paasdag op maandag 6 april. Graag gedaan !

Posted by on maart 2 2015. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Pasen; Wanneer is het en zeven leuke feiten”

  1. […] Bronnen artikel: EO, Plazilla & Airmagazine. […]

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021