|

Daarom zijn er eieren met Pasen

Gevulde eieren,  mooi ingepakte paaseieren, een chocolade paashaas. Waarom zijn er eigenlijk zoveel eieren als Pasen eigenlijk een religieus feest is?

pasen-eierenPasen, Jezus en eieren

Een oud paasgebruik is het beschilderen en verstoppen van eieren. Eieren staan dan ook symbool voor vruchtbaarheid en de eierschaal als dood omhulsel waaruit nieuw leven geboren wordt. De parallel met de wederopstanding van Jezus is dan ook niet moeilijk te vinden. Boeren daarentegen verstopte met Pasen de eieren om vruchtbaarheid aan hun akkers te geven.

Verhaal van de Paashaas

De paashaas is volgens de Romeinen en de Germanen degene die elk jaar de eieren verstopt. Er is een oude Germaanse sage over de kip van godin Ostara die altijd haar eieren verstopte. Op een dag werd de godin zo kwaad dat zij de kip in een haas veranderde om de eieren te zoeken.

Paaseieren in de kleur van het altaar

In christelijke landen werden de eieren beschilderd in de kleuren van het altaar. Waarna ze de kerk in werden gebracht en gebruikt om te offeren. Bij de invoering van de vasten verbood de kerk om eieren te eten. Ze werden dan pas met Pasen gegeten, waarbij de oudste gebruikt werden om te versieren.

pasen-pysankaPaaseieren van chocolade

Chocolade eieren de heerlijke variant op het paasei bestaan pas vanaf de 18e eeuw. In Frankrijk werd het eerste chocolade ei geproduceerd. Door gebruik te maken van verse eieren die op hun beurt uit te blazen diende zij als mal voor de lekkernij.

Paaseieren in films en kunst

Een paasei of easter egg is ook een grap of een verborgen boodschap in een computerprogramma, film, cd,boek en zelfs in de kunst. Net als bij de echte paaseieren moet er wel naar gezocht worden. Zo had de voormalig bankbiljetten-ontwerper Ootje Oxenaar er een handje van persoonlijke grappen te verwerken, buiten medeweten van De Nederlandsche Bank. In het gezicht van Frans Hals op het oude tientje zit zijn duimafdruk en op het briefje van 250 gulden is een hele reeksvrouwennamen terug te vinden. En in veel Disney films duikt ‘A113′ op. Dit was het lokaal van CalArts, de opleiding waar veel medewerkers van de originele Pixar  team studeerden.

De geweldige afbeeldingen komen van The Brick Testament.

Posted by on maart 2 2015. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021