|

Vier keer goud dankzij donorlongen

Air- girl Stephanie neemt sinds 2004 deel aan de Europese spelen voor hart- en longgetransplanteerden. Nu, 10 jaar later heeft ze vier gouden medailles thuisgebracht. Een beter resultaat kon ze niet wensen. Ze vertelt er vandaag over in Airmagazine.

transplant-games-longaandoening

Sporten met een dubbelzijdige longtransplantatie

Als driejarig kind kreeg ik een encefalitis ,dat is een ontsteking rechtstreeks op de hersenen en het adenovirus. Deze twee samen hebben zich op mijn longen gevestigd en hebben deze eigenlijk compleet verwoest. Mijn longblaasjes stierven één voor één af. Daarom heb ik nieuwe longen gekregen.

Zeven maanden na mijn tweede dubbelzijdige longtransplantatie heb ik voor het eerst van het bestaan van de Europese spelen voor getransplanteerden gehoord. Nog volop in de revalidatie en in slechte gezondheid heb ik mezelf als mijn enige doel gesteld er met de spelen bij te zijn. Ik heb, hoewel zwak,  met volle teugen van mijn eerste ‘transplant games’ genoten. Voor het eerst mogen sporten is een verademing. Het is onvergetelijk en verslavend, want tien jaar later train ik harder dan ooit om ook effectief te kunnen knokken voor het zo gewilde goud. Ik kom uit in twee sporten, badminton en tafeltennis, telkens in het enkel- en in het dubbelspel.

15e-longspelenEk Transplant games in Vilnius

Het EK is dit jaar  in Vilnius, hoofdstad van Litouwen gehouden. Na een prachtige openingsparade waarbij alle atleten per land door de stad marcheren wordt het EK geopend verklaard. De dag nadien sta ik al vroeg klaar om de eerste medailles tafeltennis te pakken. We zijn nog geen uur bezig als ik mijn grootste tegenstander  meteen in de eerste match heb verslagen. De tegenstanders die nadien volgen zijn goed te doen. Het is niet meer spannend, het goud ligt meteen na die eerste match al voor handen en dat zal ook in het dubbelspel zo zijn. Ik win in de finales gemakkelijk en stoot door tot het hoogste treetje bij de medaille uitreikingen. Tweemaal. Twee jaar hard trainen heeft zijn vruchten afgeworpen.

Perfect schema voor tafeltennis en badminton

Ik verlang naar rust en een goede douche. En de rust die krijg ik, want het schema van dit EK ligt voor mij perfect. De eerste en de laatste dag mag ik aan het werk. Daartussen geniet ik van de rust, belast ik mezelf niet teveel en support ik mijn landgenoten. Wanneer stilaan de laatste dag in zicht komt wordt ik zenuwachtig. Het leek eeuwen geleden dat ik nog eens een pluimpje had geklopt.

EK Badminton met nieuwe longen

Na een stevige opwarming mag ik meteen aan de bak. De pluimen zijn van zichzelf traag en zwaar. Voor mij een nadeel, ik hou niet van traag. We starten met de dubbels waarbij het overal een beetje gelijk op gaat. Mijn dubbelpartner en ik zijn niet echt gewoon om samen te spelen, maar zij beheerst het plein vooraan perfect en achteraan op het veld heb ik het wel naar mijn zin. Bij de dubbels is al snel duidelijk dat we het goud gaan pakken, hoewel alles gelijk op gaat, heb ik er met mijn Junior partner het voordeel van zo jong te zijn. Dat het dubbelspel als eerste in de planning staat is zowel een voordeel als een nadeel, voordeel ik kan mijn tegenstand al eens testen, nadeel, het kruipt in je kleren. Mijn enkelspel verliep beter dan ik heb verwacht. De tegenstand is vrij gemakkelijk en ik geloof er ten volle in. Terwijl ik achter mijn pluimen aan ga voel ik mijn longen pompen. Een heerlijk gevoel.

Goud dankzij mijn donor

Ik denk continue aan de donor die dit mogelijk maakte. Ook op het podium. Op mijn tweede speeldag haal ik tweemaal goud. Een resultaat dat ik me op voorhand niet durfde inbeelden, mijn Europese titel weer even verlengd. Op naar de volgende transplant games, die zullen plaats vinden in Krakau, Polen. Hopelijk met eenzelfde mooi resultaat!

Stephanie Keustermans
President & co-founder Re-born to be alive | Organ donation foundation
http://www.reborntobealive.be

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on augustus 7 2014. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021