|

Donoren blijven nodig

In augustus stond er een artikel op Airmagazine over de VIP-dag die taaislijmziekte patiënte Rianne van de Garskamp kreeg van haar nicht Helene van der Sluys. Wat niemand op dat moment kon bevroeden was dat slechts enkele maanden later Rianne zou komen te overlijden bij gebrek aan donorlongen.

Wachten op een donor

Op 10 oktober 2012 is ze overleden terwijl ze op Intensive Care van het AZU in Utrecht wachtte op een geschikte donor. Ze is slechts 16 jaar geworden. Rianne is begraven op de algemene begraafplaats Schootmanshof. Deze vreselijke gebeurtenis laat weer eens zien hoe groot het tekort aan donoren is in Nederland. ,,Want”, zo zegt de moeder van Rianne, Evelien van de Garskamp, ,,dit verdriet willen we anderen zo graag besparen.”

In Nederland heeft slecht 40% van de bevolking aangegeven of ze wel of niet donor willen zijn. Volgens de transplantatie stichting zijn veel mensen bang om over de dood na te denken of gewoon te lui.

Red iemand anders
Volgens Helene van der Sluys is dit pure onzin. ,,Je bent juist aan je nabestaanden verplicht hier over na te denken want het is toch vreselijk, mocht je plotseling komen te overlijden, deze keuze aan hen over te laten. Ze hebben dan al het verdriet van hun geliefde en moeten dan ook deze keus maken. Hadden maar meer mensen hier over nagedacht, dan kon ik nu nog genieten van mijn lieve nichtje Rianne.”
Daarom een oproep van de familie van Rianne om op de site www.jaofnee.nl je donorregistratie in te vullen. Rianne krijgen ze er niet mee terug, maar misschien kun jij het leven redden van iemand of iemand kan jouw leven redden.

 

Posted by on november 8 2012. Filed under Featured, Your real life, Yours. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021