|

Het verschill tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie

Wie The Big Bang Theory kijkt, wordt om de haverklap doodgegooid met de lactose-intolerantie van de ubernerd Leonard. Als je de serie moet geloven dan veroorzaakt het alleen grote stinkende hoeveelheden gas. Nou, geloof me, je kunt er ook doodziek van worden.

Lactose-intolerantie, koemelkallergie, één pot nat?

Een koemelkallergie en een lactose-intolerantie zijn twee compleet verschillende dingen.

Een allergische reactie kan zich op hele verschillende manieren uiten.
Jeuk, uitslag, eczeem, een astma aanval, maar ook diarree of juist verstopping bijvoorbeeld. Een lactose- intolerantie kan alleen zorgen voor klachten van het maagdarmkanaal zoals bijvoorbeeld diarree.

Bij een allergie komt je immuunsysteem kijken, bij een intolerantie is die totaal niet van toepassing en gaat het om een enzym dat je mist.

Een allergie kan levensbedreigend zijn, een intolerantie niet. Maar een intolerantie kan minstens net zulke hevige en pijnlijke reacties veroorzaken!

Wat is lactose?

Lactose is een melksuiker wat voorkomt in alle dierlijke melk, zelfs bij mensen. Dus ook bij geitenmelk, paardenmelk of schapenmelk. Als je een lactose- intolerantie hebt, dan maak je minder tot geen lactase aan, dit is een enzym die de lactose omzet tot een opneembare stof. Doordat je lichaam geen lactose op kan nemen, blijft dit in je darmen zitten en voeden bacteriën zich eraan en gaat het gisten. Vandaar ook de extra gasproductie, maar dat gisten kan ook heel pijnlijk zijn en diarree veroorzaken.

airmagazine-allergie-intolerantieNooit meer melk of een ijsje?

Bij een lactose- intolerantie heb je dus een gebrek aan een enzym. Gelukkig is dit lactase-enzym ook gewoon verkrijgbaar bij de apotheek, en tegenwoordig zelfs bij bol.com! Helaas wordt het niet door de verzekering vergoed, omdat er volgens de overheid prima te leven is zonder lactose (succes met het proberen zou ik zeggen!). In tegenstelling tot antihistamine neem je Kerutabs voordat je iets met melk eet of drinkt. Je moet voor jezelf testen of het werkt en hoeveel tabletjes je moet nemen om klachtenvrij te kunnen genieten van dat heerlijke ijsje. Daarnaast is reageer je elke keer anders, dus wees zeker dat het echt de moeite waard is!

Beeld :Miles Aldridge,scrapyourstory

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on januari 24 2013. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021