|

Marrakech, voor de leukste winter citytrip

Als je op zoek bent naar een warm vakantieoord waar je in een compleet andere wereld bent, is Marokko een aanrader.Bezoek Marrakech en dwaal over het levendige Jemaa el-Fna plein, bezoek de exotische Jardin Majorelle van modeontwerper en icoon Yves Saint Laurent en dwaal over markten en door Souks. Kortom, Marrakech is de perfecte citytrip tegen een winterdip

Duizend en één nacht in Marrakech

Op maar drie uur vliegen van Nederland, ligt er in Marokko één van de vier koningssteden. Waan je in het sprookje van Aladdin, vliegend op een Perzisch tapijt, wandelend door de smalle kruidenmarktjes. Koop die superleuke (echte!) Marokkaanse laarzen en vergaap je aan alle potjes, pannetjes en schaaltjes die je op iedere hoek van de straat kunt kopen. Schrik niet van de slagers die overal kraampjes hebben en niet schromen om er een gestroopt beest te laten drogen. Kijk je ogen uit en stap de wereld binnen van duizend-en-één-nacht!Slaap in een riad!
Een riad is een traditioneel huis waar vroeger de welgestelden woonden: gelegen in de medina (oude stadsdeel) en de kamers liggen vaak op de binnenplaats. De patio’s hebben vaak een fontein en zijn gedecoreerd met gekleurde tegeltjes. Op de begane grond is een grote salon waar gasten werden ontvangen en de kamers hebben grote ramen met originele details, zoals houten balken en de bekende schattige klapdeurtjes.

Een beetje geschiedenis
De oorsprong van deze stad begint bij de Berbers: het volk dat zich duizenden jaren geleden vestigde in Afrika. Zij hebben onbekende voorouders, al wordt gezegd dat hun roots in de Kaukasus liggen: het gebied tussen de Zwarte en Kaspische Zee. Na de afscheiding van Frankrijk in 1956 begon de monarchie die we tot o vandaag kennen met de kroning van Koning Mohammed Ben Yusuf. In 1961 werd de vorst opgevolgd door zijn zoon Hassan de 2e, en in 1999 werd zijn zoon weer gekroond en dit is de huidige koning van Marokko. Mohammed VI heeft er voor gezorgd dat er veel veranderingen kwamen in het land. Zo werd er veel aandacht besteed aan infrastructuur, een grotere democratie en kreeg de vrouw meer rechten.

Wat te zien
Er zijn 3 wereldberoemde, altijd beschreven, must-see’s in Marrakech die je ècht gezien moet hebben. Breng dus een bezoek aan de rijkelijk gedecoreerde islmatische leerschool in de medina, de Medersa Ali Ben Yousef en de exotische Jardin Majorelle van Yves Saint Laurent (buiten de stadsmuren). Aan het eind van de middag slenter je naar het Jemaa-el-Fna, het rariteitenplein in het centrum van de oude binnenstad. Een handig herkenningspunt is de Koutoubia-minaret. Vergaap je aan het gezelschap van straatartiesten, lokale bevolking die hier zit te eten en de intense geuren die je neus tegemoet komen.Persoonlijke favoriet
Dwaal niet alleen door de souks (de overdekte winkelstraten) ten Noorden van het plein Jemaa el-Fna, maar neem ook zeker eens een kijkje in een straat in de zuidelijke richting. Een erg leuke is de Riad Zitoun el-Kdim. De Riad vormt een belangrijke doorsteek naar de oude joodse wijk (de Mellah) en de Kashbah (het deel waar koning Mohammed zijn optrekjes heeft). In deze straat vindt je niet alleen toeristenspulletjes, maar ook voorzingen voor de locals die in de derb’s rondom wonen. Hun vaste kruidenier, kippenhandelaar en kledingmaker zitten hier vast ‘om de hoek’.  Hier zie je het dagelijkse leven in de Marokaanse medina!

Culinair avontuur
Een bezoekje aan Marrakech is niet alleen bijzonder door het sproojesgevoel: het is ook een culinaire beleving an sich! Vergeet zeker geen Tajine te bestellen in een klein theerestaurantje, of maak een uitzondering en eet op het Jemaa el-Fna plein. Zeker in deze stad is het een must om hier tegen de avond te eten. De zon gaat onder, het eten is heerlijk en om je heen begint het avondleven. ’s Avonds is het plein één grote gaarkeuken, die wordt bezocht door mensen uit de hele wereld. Wees niet bang, en bestel een heerlijk gerecht! Mocht je wat meer tijd hebben? Volg dan zeker een kookcursus!

Een perfecte stedentrip
Wanneer de blaadjes hier beginnen te vallen, het kouder wordt buiten: boeken er veel mensen nog snel een tripje naar Marrakech. Het is maar een paar uur vliegen en de temperatuur is er in het voor- en najaar erg aangenaam voor een bezoekje. Doe jezelf tegoed aan de pracht en praal, de geuren, kleuren en het heerlijke eten. Waan jezelf even in een andere wereld en kom na een paar dagen weer terug in het gure Nederlandse. Perfect, toch?

Beeld: @cmoipaolo, @safijahhh, Sanne, @cemalkavasogullari,@nonoamz @_reynitaaa, @mirakaddoura, @mindeemindee, @lenebergm @Patches_mcgee,@cemalkavasogullari

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties? 
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on november 1 2012. Filed under aiR uit, Featured, travel, Travel/Events. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Marrakech, voor de leukste winter citytrip”

  1. Leuk artikel! Nu wil ik graag naar Marrakech! <3

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021