|

Ruggenprik beter bij longaandoening dan narcose

De ruggenprik wordt bijna altijd geassocieerd met bevallen. En dat terwijl het ook een vaker gebruikte verdoving is voor operaties in benen en je onderbuik. Vooral bij longziekten is deze manier van verdoven een goed alternatief voor narcose. Aangezien ik er afgelopen week zelf aan mocht geloven, geef ik er graag een beetje insight over.

Hoe werkt de ruggenprik?

De ruggenprik blijft een beetje een raar iets, aangezien je heel plaatselijk compleet verdoofd wordt. Vanaf je navel voel je niks en kan je ook niks bewegen. Er zijn twee soorten prikken: de spinale ruggenprik en de epidurale ruggenprik. Aangezien ik zelfs de spinale heb gehad, zal ik hier wat verder op in gaan. Dit wordt gedaan door met een dunne naald verdovend middel in de vloeistof in je ruggenmerg te spuiten.Doordat je zenuwen nu geen signalen meer door kunnen geven van je benen naar je hersenen, voel je niks meer.

Beter voor je longen dan narcose

Voor een ieder die zich nooit in narcose verdiept heeft: het schakelt al je spieren uit.ruggenprik-2 Ook die van je longen. Om ervoor te zorgen dat je toch zuurstof binnen krijgt, word je dus aan de kunstmatige ademhaling gelegd. Aangezien dit betekent dat er toch wel met je longen gerommeld wordt, betekent dat bij een verkoudheid extra risico. Precies de reden waarom er bij mij voor een ruggenprik is gekozen.

Hoe voelt dat dan?

Het klinkt echt onwijs naar: een naald in je ruggenmerg. Toch viel het me heel erg mee. Om eerlijk te zijn vond ik zelfs het infuus aanleggen veel vervelender. Bij de prik is het de bedoeling dat je met een gebolde rug zit, zodat er tussen je ruggenwervels geprikt kan worden. Vervolgens wordt een stukje van je rug ontsmet en daarna voel je een klein prikje. Ik kreeg een beetje het gevoel alsof iemand met hele koude handen even op m’n rug duwde. Het duurde maximaal 5 seconden en deed niet echt pijn. Daarna begint de prik al meteen te werken en merk je er niks meer van.

Het aangelegde infuus is om een zekerheid in te bouwen voor als er last-minute toch nog narcose gebruikt moet worden. Daarnaast kon ik van tevoren aangeven dat ik liever niet de operatie bewust mee wilde maken, waarvoor ik een licht roesje kreeg. Hierdoor werd ik een beetje high, maar kon ik wel nog steeds zelf m’n longen gebruiken.

De nawerking van je ruggenprik

De paar uur na de operatie had ik het meeste last van de ruggenprik. Ik heb wel vier uur liggen wachten tot ik mijn benen weer helemaal kon voelen en gebruiken. Dit tintelende gevoel vond ik echt het vervelendste van het hele verhaal. Mijn rechtervoet werd als laatste wakker, wat voor rare taferelen zorgde. (“Pap, wat zit er tegen m’n voet?” “Dat is je andere voet, Saar.”)
Verder voelde ik me in het begin nog wel een beetje dizzy, maar voornamelijk van het roesje. Een groot voordeel van de ruggenprik dus, je wordt er veel minder misselijk van dan van narcose.

Ik hoop dat ik zo het zwangerschapsimago een beetje van de ruggenprik heb gehaald. Het is zeker een alternatief waar je over na kan denken voor een operatie.

Posted by on januari 12 2015. Filed under Featured, Health, Medicijnen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021