|

Marilyn Monroe op de AIFW

De Amsterdam Fashion Week 2011 gaat op 13 juli van start. Waar de fashion designers de afgelopen jaren nog teruggrepen op de sterke interbellum vrouwen als, Josephine Baker. Is het misschien nu wel de beurt aan het sekssymbool en icoon uit de 50ties Marilyn Monroe. Maar waar kennen we Norma Jeane Baker eigenlijk van?

playboy-MonroeOn a cover of a magazine
December 1953 verscheen Marilyn Monroe in Hugh Hefners eerste Playboy als -Sweetheart of the month-. Niet veel later omgedoopt als playmate. Dankzij M&M verkocht Hefner 55 duizend exemplaren en het playboy imperium werd een feit. Op de eerste bladzijde schreef Hugh: “ Voor de duidelijkheid we zijn geen familie magazine. Ben jij iemand zijn zus of schoonmoeder geef ons dan door aan de man in jouw leven en maak rechts omkeer naar de andere damesbladen.

Happy Birthday mister President
Marilyn zong dit lied in 1962, voor president John F. Kennedy in de Madison Square Garden. Voor zijn vijfenveertigste verjaardag waren 15.000 gasten aanwezig. De vrouw van de president, een ander icoon, Jacky Kennedy was afwezig. Wat nog meer olie op het roddelvuur gooide vanwege de vermeende affaire die Monroe met de President zou hebben. Monroe gekleed in een dusdanig strakke met strass bezette jurk waar ze letterlijk en zelfs figuurlijk was ingenaaid zong ook een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied: Thanks for the Memory. Na afloop zei Kennedy dat hij nu met een gerust hart uit de politiek kon stappen.

Subwaydress-Marilyn monroeThe Seven Year Itch
Ondanks dat haar eerste filmrol sneuvelde in de montagekamer. Gaf Monroe niet op en nam acteer en zanglessen, werkte aan haar houding, blondeerde haar coupe en kreeg een grote rol in “How to marry a millionaire”. Wat ze ook in haar privé leven deed door te trouwen, en heel snel te scheiden, met de bekende honkballer Joe DiMaggio. Haar onsterfelijkheid heeft ze tot op vandaag te danken aan -de beroemde opwaaiende jurk scène- in de verfilming van het gelijknamige toneelstuk (The Seven Year Itch). Dit iconische filmfragment werd in de studio opgenomen en in de film gemonteerd omdat het oorspronkelijke beeldmateriaal overstemd werd door overenthousiast publiek die op 52nd Street aanwezig waren.

Save the dress
De subway-dress maakte al die jaren deel uit van de collectie van Debbie Reynolds. Om uiteindelijk in een filmkostuum-museum terecht te komen. Debbie zag uiteindelijk van haar plan af en wilde de kledingstukken laten veilen. Fans en Hollywoodsterren probeerde de verkoop van deze legendarische jurk nog tegen te gaan. De mensen achter save-the-dress ,een campagne voor het publiek behoud van de subway-dress, reisde door heel Amerika om geld in te zamelen. Wie op 18 juni jongstleden de geveilde jurk van Marilyn Monroe voor 4 miljoen gekocht heeft is onbekend.

Wie weet over 50 jaar wordt een jurk van Spijkers en Spijkers of Charlotte Kan wel voor datzelfde bedrag geveild.

Posted by on juni 23 2011. Filed under Media, Uitgelicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Marilyn Monroe op de AIFW”

  1. Die meid was echt minder dom dan ze zich voordeed.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021