|

Belangrijke ontdekking voor mensen met allergie, astma en hooikoorts

Onderzoekers van het Erasmus MC hebben ontdekt hoe je in een bloedmonster de cellen kunt vinden die er voor zorgen dat je een allergische reactie krijgt. Heel belangrijk voor de genezing van voedselallergie, allergische astma en eczeem.

ontdekking-allergie-celllenMeer inzicht in cellen en allergie

Ongeveer eenderde van de bevolking heeft last van een allergie. Je kunt dat merken aan je longen of neus als je iets inhaleert waar je niet tegen kunt, aan je ogen,  maar  ook doordat je bijvoorbeeld een stof als nikkel  of een hond aanraakt of appel eet. Hoe  astma, eczeem, hooikoorts en voedselintolerantie ontstaan en waarom  de een ziek wordt van  berkenpollen en de ander niet is nog steeds een raadsel.

Door de nieuwe techniek, ontwikkeld door Menno van Zelm en Jorn Heeringa , onderzoekers van de afdeling immunologie van het Erasmus MC, kunnen al onze vragen misschien wel beantwoord worden.  Misschien weten we over een paar jaar wel waarom de ene persoon wel een allergie ontwikkelt en de ander niet. En  hoe meer kennis, hoe beter . De kans dat je allergie genezen of heel erg verminderd kan worden is nu een stuk groter geworden.

allergie-onderzoek-rotterdamWat is IgE?

De stof die ervoor zorgt dat je op voor anderen onschuldige stofjes reageert en  je zo beroerd voelt  is IgE ( immunoglobuline-E). Mocht je het ingespoten krijgen, een medicijn als Xolair, dat bij ernstige allergische astma wordt gebruikt, is dan ook een anti IgE middel.

Over IgE is al veel bekend, maar  er is eigenlijk nooit gekeken naar de afweercellen die de antistof aanmaken,een speciaal type B-cellen. Dat komt doordat  maar ongeveer 1 op elke 10 duizend witte bloedcellen zo’ n speciaal type b cel is en ze heel erg op de andere typen B-cellen lijken.

Ontdekking in bloedmonsters en verder onderzoek

De onderzoekers hebben een manier gevonden om de B-cellen die  IgE produceren in een bloedmonster te ontdekken. In samenwerking met het Erasmus MC Sophia en het Havenziekenhuis doen ze verder onderzoek  naar kinderen met astma, voedselallergie, hooikoorts en eczeem. De onderzoekers proberen meer inzicht te krijgen in de ontwikkeling en het gedrag van IgE producerende B-cellen. Zo hopen ze te ontdekken waarom de ene persoon wel een allergie ontwikkelt en de andere niet.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze Armagazine nieuwsbrief.

Posted by on mei 19 2014. Filed under Featured, Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021