|

Spreek je uit!

Astma, allergie en eczeem zijn bekende aandoeningen, maar wat ze precies met je doen, daar staat bijna niemand bij stil.  Spreek je uit, leg uit wat je voelt en zorg op die manier voor meer begrip bij je omgeving.

Spreek het uit

“Hoe gaat het met je?” “Goed hoor.” In een dagelijks gesprek is het sociaal wenselijk om vooral te vertellen dat het goed met je gaat. Mensen kunnen vaak niet omgaan met de keerzijde en het feit dat het ook wel eens niet goed met iemand gaat. De veilige weg is makkelijk.

Taboe en ontkenning

Er rust een taboe op het uitspreken van klachten, pijn of tegenslag. Vanuit schaamte en ontkenning houden mensen hun gevoelens voor zich. Voor iemand met astma, longproblemen of allergieën is het juist heel belangrijk dat ook de buitenwereld weet hoe jij je voelt.

praten-over-aandoeningGeen idee wat het is

Veel gezonde mensen weten niet wat het inhoudt om een longziekte of allergie te hebben, dus zonder jouw ervaringen blijft het onbekend. Mensen kunnen er pas voor jou zijn, als jij uitspreekt wat je lichamelijk voelt. Daarbij is het juist ook belangrijk dat je deelt wat dit allemaal met jou doet (word je chagrijnig, onrustig, verdrietig, uitgelaten, onzeker of wat dan ook). Hoe meer een ander weet, hoe meer die voor jou terug kan doen.

Dit delen doe je natuurlijk niet alleen privé, maar ook op jouw werk. Je hoeft niet alles te delen, maar als jouw werkgever en collega’s weten dat je soms even een minder fijn moment hebt, kunnen ze er makkelijker begrip voor hebben en er zelfs rekening mee houden.

Benut de professionals

Bij het uitspreken en delen van jouw gevoel en ervaringen, hoort ook het serieus omgaan en accepteren van jouw situatie. Benut hiervoor ook de professionele zorgverleners die jou hierbij kunnen helpen zoals de huisarts, allergoloog, longarts, longverpleegkundige en psycholoog. Ze zijn er niet voor niets!

Geniet van het positieve

Besteed veel tijd en aandacht aan het accepteren van jouw situatie. Vaak en veel bewegen is goed voor je. Blijf sociaal actief en praat met lotgenoten. En misschien wel de belangrijkste tip, geniet van wat je wel kunt doen!

Posted by on mei 11 2012. Filed under Health, Heaven & health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Spreek je uit!”

  1. ik vind dit een heel mooi stukje en vooral goed geschreven. Hoe komt dat toch dat er zo’n taboe is op zeggen dat je je niet lekker voelt.

    collega van mij zeurt altijd dat de radio zachter moet. En ze kan ook niet tegen fel zonlicht. Ik vond haar altijd zo’n zeur, totdat ze me vertelde dat ze door een auto ongeluk een wiphlash heeft. daardoor werkt ze halve dagen, en kan ze heel weinig prikkels krijgen. opeens kreeg ik veel meer begrip voor haar situatie

    • Hi Des,

      Wat een leuke en herkenbare reactie van je! Delen maakt het leven makkelijker. We moeten de schaamte voorbij…

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021