|

Leven met long covid, dit zijn de klachten

De media versimpelt corona tot een griepje voor de meesten en iets waarmee je op de ic komt als je oud bent. Waarom er nog steeds zo weinig informatie te vinden is over de gevolgen van corona en long covid is me een raadsel. Maar aangezien ik zelf met covid19 behept ben schrijf ik er graag wat over.

Wat is corona en wat is long covid?

Covid 19 is een virus dat zoals het er nu naar uitziet door je hele lichaam ontstekinkjes achterlaat. Als je lange tijd ( long) gevolgen van corona ondervindt heet dat long covid. Met je longen heeft het niets te maken.
96CF0D93-D7CB-4CA7-ABFA-10AC89621A9F

Hoe lang duurt het voordat je beter bent als je corona hebt?

De ene persoon is na twee weken beter, de ander na twee jaar. Hoelang en welke  coronaklachten je hebt is dus niet te voorspellen. De hevigheid van je klachten zegt ook niets over de lengte van je ziekte. De staat van je  gezondheid vóór corona zegt ook niets over de hevigheid van je klachten.

Van welke klachten kun je last hebben met long covid?

Zelf merk ik vooral dat ik afgepeigerd ben. Niet tevreden moe, maar zo vermoeid dat ik niet kan nadenken en mijn hele lichaam loodzwaar aanvoelt. Na geestelijke of lichamelijke inspanning op momenten dat het aardig gaat  komt de man met de hamer altijd ineens.

Andere covid klachten zijn:

Doorlopend pijn in spieren en bindweefsel.
Posturale orthostatische tachycardie syndroom (POTS)
Luchtwegen zijn  gevoeliger voor mist, vochtig en koud weer.
Verslechterde cognitieve functies.
Verslechterde executieve functies.
Verandering menstratiecyclus.
Moeite met prikkelverwerking.
Verslechtering in je kwaliteit van slaap
Verminderd zicht en droge ogen.
Verminderde smaak en reuk.

Het vervelende van corona vind ik dat de klachten en hevigheid enorm wisselend zijn en dat je nooit op je lichaam en geest kunt rekenen. En dat de klachten ineens opduiken. Zelf heb ik trouwens veel aan de informatie van Rose Cottage Doc .Vooral haar insta is fijn en lekker leesbaar.

Long-covid-art

Zo pak ik mijn herstel van corona aan

Volgende keer zal ik wat van mijn oplossingen delen.

Wat ik alvast kan vertellen dat herstellen een fulltime bezigheid is en dat maar ietsje over mijn grens gaan al voor achteruitgang zorgt. En dat ik daarom:

Vaak en veel rust.
O.a. een fysiotherapeut, ergotherapeut en diëtiste heb die me begeleiden.

lees ook:

Deze noise cancelling koptelefoon helpt bij overprikkeling
Zo meet je je zuurstof met een saturatiemeter
8 vragen over vergoeding en zorg bij corona beantwoord

Posted by on oktober 27 2021. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021