|

NL ziek door smog, alarm ontbreekt

Zelfs als je geen longaandoening hebt kun je best benauwd hebben vandaag. Er is momenteel  zoveel fijnstof in de lucht in Nederland, dat een smogalarm mensen zou moeten waarschuwen.In België en Engeland zou de overheid met deze enorme vervuiling maatregelen nemen, maar hier is dat nog niet gebeurd.

Grote concentraties fijnstof

De concentraties fijnstof overschrijden deze dagen waarden van 70 microgram per kubieke meter. Omringende landen als België en Frankrijk geven dan een smogalarm af, omdat de gezondheid van mensen in het geding is. Op dit moment valt de luchtvervuiling daar mee, maar de concentraties in Engeland en Nederland zijn wel hoog. De luchtvervuiling neemt toe door het warme en windstille weer. Pas tegen het weekend dalen de concentraties fijnstof tot onder de alarmwaarde.

“In Nederland geldt gek genoeg geen alarm. We zitten dus ziek te worden van luchtvervuiling en niemand die waarschuwt”, zegt Rutgers. In Nederland zijn een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma of COPD. Hun klachten nemen toe bij smog. Smog is ook voor gezonde longen een risico: longen raken geïrriteerd, mensen hoesten meer. De luchtvervuiling die mensen inademen, komt diep in ieders longen en daar kan het schadelijk zijn.

smog-alarm-blijft-uitMaatregelen bij luchtvervuiling

In België geldt bij smog op veel snelwegen een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Minstens zo belangrijk is dat kwetsbare groepen, zoals mensen met een longziekte, kinderen en ouderen, worden gewaarschuwd. Zij krijgen van de Belgische overheid tips hoe om te gaan met de luchtvervuiling: bijvoorbeeld
door er in hun dagindeling rekening mee te houden, inspanning te vermijden en medicijnen goed te gebruiken.

“In Nederland ontbreekt dat, terwijl mensen juist graag gezonde keuzes willen maken op basis van goede informatie”, zegt Rutgers. Het Longfonds vindt dat mensen niet ziek moeten worden door wat zij inademen. “En als er een risico is, moeten we dat weten.”

Bron en tekst: Longfonds
Beeld: @gregburke1987, @craigamhplett

Posted by on april 3 2014. Filed under Featured, Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021