|

Voorgoed van hooikoorts genezen met immunotherapie

Hooikoorts is een allergie die in vele variaties en gradaties voorkomt. een allergie tegen boom of graspollen kan ervoor zorgen dat je alleen veel niest, maar je leven kan er ook totaal ontregeld door zijn. Wanneer je echt ziek bent van je hooikoorts is immunotherapie wellicht een optie.

immunotherpie--ervaring-hooikoorts

Hoe werkt immunotherapie

Bij immunotherapie krijg je een steeds hogere dosering allergenen toegediend met als doel dat je uiteindelijk een stuk minder allergisch wordt. Deze therapie duurt in totaal drie tot vier jaar. Er zijn drie manieren waarop je de allergenen toegediend kan krijgen. Je krijgt:
Een injectie in je bovenarm. (Of als je zoals ik drie therapieën tegelijk volgt eentje in beide armen en eentje in je bovenbeen)
Druppels onder je tong,
Tabletjes die je moet innemen.
Kinderen en mensen die niet tegen injecties kunnen krijgen meestal tabletjes of druppels. Voordeel hiervan is dat je niet naar het ziekenhuis hoeft, het nadeel is dat je steeds een allergische reactie in je mond krijgt van de tablet. Voor een injectie moet je wel naar het ziekenhuis, ik ging het eerste half jaar iedere week.

Verloop immunotherapie injecties

Ik heb zelf alleen ervaring met de injecties, dus daar zal ik verder op ingaan. Tijdens de eerste afspraak vul je een vragenlijst in krijg je een allergie- en longtest (blaastest). Daarna neem je met je allergoloog je behandelplan door. In mijn geval was het zo dat ik een half jaar lang iedere week een iets hogere dosering kreeg van boom- en graspollen en huisstofmijt. Na een tijdje zit je op je vaste dosering en hoef je nog maar een keer per maand te komen.

Immunotherapie is niet geschikt voor je als je te allergisch bent. Bij mij kon mijn lichaam het bijvoorbeeld in de eerste instantie niet aan, daarom kreeg ik eerst jarenlang Xolair. Hierdoor werden mijn allergieën minder. en momenteel krijg ik nog steeds Xolair, zonder dit middel zou immunotherapie vele te zwaar voor me zijn.
immunotherapie-klaar-ziekenhuis

Persoonlijke ervaring injecties bij hooikoorts

Drie jaar geleden begon ik met immunotherapie voor mijn ergste allergieën. Huisstofmijt, boompollen en graspollen. Ik vond het erg zwaar, hieronder leg ik puntsgewijs uit waarom.

Ik voel me ‘s morgens fit, maar  weet al dat de kans enorm groot is dat ik na mijn injecties doodmoe ben en veel jeuk heb. Het voelt alsof je dag wordt afgepakt.
Ik ben vooral het eerste jaar heel erg moe geweest, misselijk en draaierig van vermoeidheid. dat duurt een paar dagen en dan is het alweer tijd voor een nieuwe injectie.
Ik heb net na mijn injectie vaak last van nachtzweten.
Mijn ogen zijn er veel droger van geworden en geïrriteerd.
Ik heb eeuwig dorst.
Ik heb de week na mijn injecties iedere avond vanaf etenstijd heel erg veel jeuk.
Mijn huid en haar zijn heel veel droger geworden. Vroeger had ik een gemende tot vette huid, nu smeer ik me een ongeluk.
Iedere keer dat je lekgeprikt wordt wordt je geconfronteerd met het feit dat je echt ziek bent.
Je grenzen veranderen, je moet veel vaker rust nemen omdat je lichaam het echt zwaar heeft.


airmagazine-fleur-hooikoorts-immunotherapie

Wat er bij mij verbeterd is door immunotherapie

De tweede zomer dat ik immunotherapie kreeg merkte ik dat een aantal van mijn klachten verminderde. En de derde lente (dit jaar) merk ik dat mijn hooikoortsklachten minder erg zijn en later beginnen. En als ik mijn metingen vergelijk met vorig jaar zijn ze met een derde verminderd.

Mijn allergische reacties op boom en graspollen zijn afgenomen.
Mijn hersenen werken weer! Dit is voor mij het allergrootste nadeel van hooikoorts; ik kan slecht nadenken, vergeet werkelijk alles, kan me niet concentreren en ik verwissel woorden. Voor iemand met drie HBO- diploma’s die vroeger voor haar lol in drie talen boeken las is dat echt verschrikkelijk. Dit is nu een heel stuk minder erg. In ieder geval leefbaar, zeker wanneer ik binnen ben.
Ik heb een aantal keer een paar uur in het park gelegen. Vroeger ging ik zo vaak met vrienden in het park barbecueën, ik vond het erg dat dat niet meer kon.
Van februari tot oktober kan ik lekker een tijdje door de stad slenteren. Een paar jaar terug viel mijn hoofd na een kwartier buiten al uit. En ik kan nu ook in de lente en zomer wandelen op de Veluwe of op de Kempen, heerlijk!

Wat ik helaas wel heb gemerkt is dat sinds de paar laatste maanden van mijn immunotherapie mijn kruisreacties  verergerd zijn.

airmagazine-fleur-hooikoortsAllergologie afdeling met de enige hooikoortspoli

Er zijn genoeg goede artsen en ziekenhuizen in Nederland, maar ik geef liever geen advies over een ziekenhuis dat ik niet ken. Mijn allergoloog uit het Maasstad ziekenhuis heeft mij in ieder geval enorm geholpen en de hele allergologie afdeling vind ik eigenlijk geweldig. Ze hebben ook de enige hooikoortspoli van Nederland. Dus ben je benieuwd of immunotherapie voor jou een oplossing kan zijn bel dan voor een afspraak. En heb je zelf tips voor andere lezers? Laat dan gerust een reactie achter!

Wil je meer weten over hooikoorts? Schrijf je dan nu in voor de speciale hooikoorts nieuwsbrief met veel handige tips en informatie

Posted by on maart 18 2014. Filed under Featured, Health, Medicijnen, Scroller. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Voorgoed van hooikoorts genezen met immunotherapie”

  1. Interessant artikel. Ik heb zelf ervaring met Grazax (pillen) nadat er bij mij in het UMC hyperreactiviteit is geconstateerd. Ik herken veel dingen die je zegt over het vermoeid zijn en de jeuk die je ervan krijgt. Ik slik het zelf al twee jaar en ik merk geen tot minimaal verschil met eerst en dat vind ik best frustrerend. De discipline om de medicatie te blijven slikken moet je dan ook echt wel kunnen opbrengen. Daarnaast mag je een bepaalde tijd niet eten/drinken na de medicatie en als je antihistamine slikt, is het ook nog eens heel rot om het te moeten combineren. Ik had achteraf liever prikken gehad, denk ik. Ondanks dat het ook niet “ideaal” is als ik het verhaal zo lees. Blijft een lastig iets, die hooikoorts.

  2. Dit klinkt heel erg fijn. En ik ga hier zeker naar kijken of het geschikt is. Ik heb vroeger (jaren 80) een kuur gehad met spuiten, maar weet helaas niet meer wat dat was. Mijn moeder ook niet.
    Pillen slikken is niks, ik vergeet dat. Dus spuiten zetten is beter.

  3. Ik ben helaas een van de patiënten die geen immunotherapie kan verdragen omdat mijn astma hierdoor wordt uitgelokt. Mijn longarts zegt echter geen xolair te kunnen voorschrijven. Graag zou ik wat meer achtergrond info van jouw situatie vernemen. Ik ben opzoek naar een goede second opinion, nu ik volgens het ziekenhuis in Maastricht uitbehandeld ben.

  4. Erg benieuwd hoe het nu gaat met jouw kruisallergieen. Ons oudste kind is nu een jaar onderweg met zijn injectiekuur, boom en graspollen. Het lijkt dat ook bij hem de kruisreacties erger worden? De ontstekingen worden gelukkig wel minder. Vandaar dat ik er nieuwsgierig ben naar jou Fleur

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021