|

Visbouillon,tarwe- en koemelkvrij

recepten-glutenvrij-koemelkvrij-voedselallergieRegelmatig maakt Ank speciaal voor jou Airproef recepten. Fijne basisrecepten recepten die je zelf aan kunt vragen. Ze zijn glutenvrij, koemelkvrij of zonder soja, wat je maar wilt. Vandaag een visbouillonrecept zonder kruiden,speciaal  voor hooikoortspatiënten die met kruisreacties kampen.

Visbouillon en visfond voor mensen met een kruidenallergie, tarwe- en koemelkallergie

Zondag zullen wij met 6 man zijn aan de dis. Mijn gasten zijn niet echte
vleeseters, dus vis staat op het menu. Ik weet niet hoe het in de rest van Nederland is, maar als je in de buurt van Den Haag lekkere verse vis wilt kopen, dan moet je bij Simonis zijn aan de Scheveningse haven. Dus op een helaas zwaarbewolkte dag óp naar Scheveningen.

airproof-airproef-allergie-airmagazineVisbouillon en visfond

Ik kocht daar aan de Scheveningse haven:
Vis, schaal- en schelpdieren voor de bouillabaisse, die ik volgende keer ga maken.  
Visafval: Dit zijn vissen,waar de filet uitgesneden is. Dus alleen nog kop,graat en staart. Goed wassen,kieuwen en ogen verwijderen met een scherp mesje. Er gaan er 3 in 2 liter water. Je krijgt het gratis.

Let op!
Je kunt de vis ook bij de super of  viswinkel in de buurt kopen. Deze laatste heeft vast ook wel wat visgraten. Maar let er goed op, dat de vis supervers is. Vooral op niet verse witvis kun je benauwd reageren. Anders kun je beter diepvriesvis kopen en een deel voor de bouillon gebruiken. Ook moet je er zeker van zijn, dat je schaal- en schelpdieren verdraagt. Ook zonder deze laatste is de soep lekker.

Verdere ingrediënten
1 ui
2 tenen knoflook
1 eetl. paprikapoeder
1 flinke prei, ook het groen gebruiken.
3 Roma tomaten
1 eetl. olijfolie
1 stukje sinaasappelschil van onbespoten fruit.
Peper en zout.

Voor mensen, die kruiden wel verdragen:
Een paar venkelzaadjes of een snufje gemalen venkel
1 theel.gedroogde rozemarijn of enkele takjes verse
1 theel.gedroogde tijm of enkel steeltjes verse
1 laurierblaadje
peterselie.

Bereiding
♥1 eetl.olijfolie in de pan. Heet laten worden en de gesneden ui, 2 gesneden teentjes knoflook, paprikapoeder en in ringen gesneden prei al roerend bakken, de in stukjes gesneden tomaten even mee laten kleuren. Peper en zout toevoegen.
♥Dit mengsel overdoen in een kookpan samen met het sinaasappelschilletje en 2 liter water.
♥ Aan de kook brengen. De 3 schoongemaakte visgraten  erbij en op zeer laag vuur ongeveer 2 uur laten trekken. Heb je geen visgraten, gebruik dan een stuk stevige witvis.
♥ Als je het verdraagt kun je venkel, tijm , laurier en wat peterselie mee laten trekken.
♥ De bouillon zorgvuldig door een zeef gieten er mogen geen graatjes meer in de bouillon zitten.
♥ Evt. Een schone theedoek in de zeef leggen.

Tip
De bouillon is natuurlijk ook in te koken tot de helft voor een fond. In te vriezen in ijsblokjesvormpjes. Lekker in paella of een Oosters wokgerecht.

Airproof Bouillabaise en Paella
Volgende week vertellen we hoe je met deze bouillon een heerlijke bouillabaise maakt en over twee weken geven we je een recept waarin je fond in paella wordt gebruikt.

Ben je op zoek naar een bepaald recept? Stuur je wens naar food@airmagazine.nl en vermeld waar  je allergisch of overgevoelig voor bent

Posted by on juni 9 2012. Filed under Food, Recepten. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021