|

Interview met Michael Rutgers

Het is deze week collecteweek voor het astmafonds. Of het longfonds… Wij zaten met heel veel vragen, dus ik stelde ze aan Michael Rutgers, directeur van het astmafonds.

airmagazine-astmafondsHet astmafonds of het longfonds? Waarom veranderen jullie binnenkort van naam?
We gaan Longfonds heten, omdat het beter de lading dekt van ons werk: naast astma, richten we ons al een hele tijd op alle chronische longziekten. Zoals COPD, of de zeldzame longziekten als CF of longfibrose. Alle patiënten hebben één ding gemeen: longen. Dit orgaan is, net als het hart of de hersenen, van levensbelang.

Astma staat niet op zichzelf. Juist door naar de longen te kijken als geheel, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Zo leren wetenschappers van elkaar, verbeteren zorgverleners de zorg en staan patiënten sterker.

Gaan jullie dan geen aandacht meer aan Astma besteden?
Het betekent zeker niet dat we ‘klaar’ zijn met astma. Was het maar waar. Helaas: astma is nog steeds ongeneeslijk en dus blijft de zoektocht naar genezing speerpunt in het onderzoeksbeleid van het Astma Fonds (Longfonds).

airmagazine-astma-allergie-copdEr is een collecte week toch?
Elk jaar in mei gaan collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor het Astma Fonds. Daarmee kunnen wij werken aan een betere toekomst voor mensen met een chronische longziekte, en misschien zelfs longziekten helemaal de wereld uit helpen. Als collectant kunt u zelf bepalen hoeveel tijd je wilt investeren. De meeste collectanten lopen in hun eigen straat of buurt.

Als je geen zin hebt om te gaan collecteren en geen tijd, kan je dan ook op een andere manier helpen?
Jazeker, geef aan de collectant of Sms LONG naar 4333 en je doneert 1,50 euro.

Wat gebeurt er met het geld dan in de collecteweek opgehaald wordt?
Het Astma Fonds investeert veel in wetenschappelijk onderzoek. Mensen met een chronische longziekte verdienen een beter vooruitzicht. Daarom besteedt het Astma Fonds een kwart van de inkomsten ten goede komt aan wetenschappelijk onderzoek. Dat is heel belangrijk bij het voorkomen, genezen en behandelen van chronische longziekten. Het Astma Fonds investeert in ruim tachtig onderzoeken.

De verschillen tussen astma en COPD lees je later deze week in Airmagazine.

Posted by on mei 11 2011. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021