|

Welke soorten astma zijn er?

Ruim een half miljoen mensen in ons land heeft astma. Bespraken we vorige keer wat een astma aanval is en hoe je aan astma komt, vandaag legt Michael Rutgers van het Astmafonds uit welke soorten astma er allemaal zijn.

Allergisch astma
Allergisch astma is een van de soorten astma die vaak voorkomt.
♥ Bij allergisch astma  krijg je het benauwd zodra je prikkels inademt waarvoor je allergisch bent. Het kan bijvoorbeeld gaan om stuifmeel, huisstofmijt of huidschilfers van (huis)dieren.
♥ Ook bepaalde voedingsstoffen of bestanddelen van medicijnen kunnen bij allergisch astma een aanval uitlokken. Het lichaam maakt dan de stof histamine aan, die de allergische reactie oproept.
♥ Niet iedereen met allergisch astma is allergisch voor dezelfde prikkels en ook niet in dezelfde mate.
♥ Sommige mensen met allergisch astma reageren ook op niet- allergische prikkels zoals kou, mist en vochtige lucht.

allergisch-inspannings-arnstig-astma-astmafonds-airmagazineErnstig astma
Van de verschillende soorten astma komt ernstig astma gelukkig het minst vaak voor.
♥ Zo’n één op de tien mensen met astma heeft last van ernstig astma.
♥ Deze vorm van astma is met medicatie maar moeilijk onder controle te houden, waardoor je waarschijnlijk veel klachten hebt. Sommige mensen met ernstig astma moeten regelmatig naar het ziekenhuis voor behandeling.

Inspanningsastma
Het kan zijn dat je benauwd raakt door inspanning, bijvoorbeeld bij het sporten of als u een sprintje trekt naar de bus.
♥ Inspanningsastma treedt vooral op als je te snel in beweging komt. Bij inspanningsastma is het dan ook belangrijk om rustig aan te beginnen met een activiteit, zodat de longen kunnen wennen aan de overgang van rust naar inspanning.
♥ Ook stress en hevige emoties kunnen, vooral bij inspanningsastma, de klachten verergeren.
♥ Koude en vochtige lucht zijn vaak vervelend voor mensen met inspanningsastma.

Hoe je astma krijgt, Wat is een astma aanval precies is en welke lichamelijke klachten bij astma horen bespraken we in deze serie al eerder.

Heb jij astma? En wat voor soort? Heb je er iedere dag last van of af en toe? Tell us! Heb jij je astma voldoende onder controle? Als je dat zelf niet weet, doe dan de test. De volgende keer vertellen we jij wat je tegen astma kunt doen.

Posted by on juli 1 2011. Filed under Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Welke soorten astma zijn er?”

 1. Ik heb last van allergisch astma… met een onbekende allergie. Heel naar! Dokters kunnen wel antistoffen vinden in mijn bloed, ze zien dat ik allergisch ben… nou dat dus! Ondertussen heb ik over 2 weken een afspraak bij de afdeling allergologie in het ziekenhuis, want de reacties op de prikkels worden heviger en dan werken mijn medicijnen niet meer goed, terwijl alles zo lekker onder controle was!

 2. Wat vervelend zeg! Wel heel goed dat je een afspraak met de allergologe gemaakt hebt. Laat het me weten als je er uit bent wat het is!

 3. Hoi Fleur,

  Waarschijnlijk ken je me nog wel, ik heb voor Nederlands ‘n halfjaar stage gelopen op De Blesewic 1,5jr. geleden.
  Op fb zie ik telkens allerlei aankondigingen van artikelen staan en heb nu eens de tijd genomen om de site goed te bekijken. De site en het magazine zien er echt heel mooi en goed opgebouwd uit en ook de inhoud spreekt denk ik ‘n grote doelgroep aan! Hier moet naast het lesgeven veel tijd in gaan zitten!

  Toen ik dit artikel tegen kwam, met als titel ‘welke soorten astma zijn er?’, moest ik opeens aan mijn vader denken, bij hem is nu enkele jaren ‘gastric astma’ geconstateerd. Een vorm van astma, waarbij maagzuur de longen irriteert, waardoor kleine ontstekingen ontstaan, die chronisch hoesten en aanvallen van benauwdheid tot gevolg hebben. Hier voor gebruikt hij nu vrij veel medicijnen, met zeer wisselend resultaat. Voorheen had ik er geen idee van dat dit bestond, maar het schijnt dat het best vaak voorkomt dat (een teveel aan) maagzuur astma veroorzaakt of reeds bestaande astma verergert.

  Misschien interessant om hier eens aandacht aan te besteden bij een astmagerelateerd artikel?

  In ieder geval veel succes met lesgeven en met dit magazine!

  Groetjes,
  Merel

 4. Hi!
  Natuurlijk ken ik je nog! Dankjewel voor je complimenten:) Ja, Airmagazine kost een hoop tijd, maar ik heb een heel goed en inspirerend team dat veel werk verzet.
  Van dat soort astma had ik nog niet gehoord, interessant. Ik ga eens op onderzoek uit!Als ik meer weet zal ik je facebooken.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021