|

Gember en misselijkheid, feiten& fabels

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten.Wat kun je beter niet eten? Is havermoutpap echt en goed ontbijt? Lees vandaag wat ze je kan vertellen over gember als middel tegen misselijkheid.

“Ik ben in verwachting van mijn eerste kindje en heel erg vaak misselijk. Klopt het dat gember tegen misselijkheid helpt?”

gember-zwangerWat is gember?
Gember is afkomstig uit de wortelstok van de gemberplant en is een specerij met een scherpe smaak. Van oorsprong komt gember uit centraal Azië, maar tegenwoordig wordt het verbouwd in alle tropische en subtropische gebieden in Azië, Brazilië, Jamaica en Nigeria. Hoewel het gebruik van gember in Nederland niet heel groot is, is het wereldwijd wel een belangrijk en gewaardeerd specerij.

Gember en de geneeskunde
Sinds 1500 speelt gember al een belangrijke rol in de Chinese, Japanse en Indiase geneeskunde. Het staat hier vooral bekend als middel tegen misselijkheid, verstopping en winderigheid. Ook schijnt gember ontstekingsremmende eigenschappen te hebben.

ginger-ale-maken
Waarvoor wordt gember gebruikt?
Gember kan op vele manieren gebruikt worden in de keuken. Belangrijk hierbij is dat verse gember een zachtere smaak heeft dan gedroogde gember. Daarom wordt gedroogde gember vaak gebruikt als smaakversterker en verse gember wordt vlak voor het opdienen toegevoegd aan gerechten. Hieronder zie je een lijstje van toepassingen van gember:
In koek en gebak, bijvoorbeeld ontbijtkoek.
In hartige, Indonesische, gerechten
Ginger ale (frisdrank)
Curry
Het inwrijven van vlees
Gember thee

Gember en misselijkheid
Hieronder worden verschillende soorten misselijkheid en het bijbehorende wetenschappelijke bewijs van het eventuele effect van gember beschreven.

Misselijkheid bij reis- en zeeziekte
Hierover zijn verschillende resultaten gevonden. Sommige studies zeggen dat het overgeven bij misselijkheid afneemt, maar zeggen niets over de misselijkheid zelf en andere studies geven helemaal geen effect aan.

Misselijkheid door chemotherapie
Ook hier spreken de, weinige, onderzoeken die zijn gedaan elkaar tegen. De eerste onderzoeken zeggen wel dat patiënten zich minder lang en minder erg misselijk voelen na chemotherapie, maar er zijn ook studies die geen enkel effect laten zien.

huismiddeltje-misselijkheidMisselijkheid en overgeven bij zwangerschap
Studies suggereren dat gember effectief en veilig zou kunnen zijn, maar het is belangrijk dat er niet een te hoge dosis wordt genomen (max. 2 gram verse gember per dag voor max. 5 dagen), omdat er bij een hogere dosis niet voldoende bekend is over de eventuele gevolgen voor het kind.

Misselijkheid en overgeven na een operatie
Ook hier geldt weer dat sommige studies geen effect laten zien, terwijl anderen een vermindering van misselijkheid of overgeven na een operatie rapporteren.

Al met al is het wetenschappelijk bewijs van gember bij misselijkheid en overgeven bij zwangerschap het grootst, voor de andere punten is de werking nog onduidelijk en het bewijs nog niet voldoende. Feit blijft dat gember een natuurlijk specerij is en dat er ook positieve onderzoeksresultaten zijn, dus ik zou zeggen: het is het proberen waard.

Heb jij een vraag aan onze voedingsdeskundige Gaby van Voedingplusadvies? Mail je vraag naar food@airmagazine.nl!

Posted by on mei 29 2013. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021