|

Fabels en feiten; Magnesium

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten.Wat kun je beter niet eten?Is havermoutpap echt en goed ontbijt? Vandaag legt ze uit wat magnesium voor je lichaam doet en wanneer je er tekort aan hebt.

“Klopt het dat magnesium invloed kan hebben op je humeur en energie? Hoe kun je je magnesiumniveau het beste oplossen?”

Helaas, een tabletje magnesium zorgt niet voor een beter humeur of meer energie. Als je googled op ´magnesium en humeur´ vind je inderdaad dat dit wél zo is, maar op onafhankelijke websites en studieboeken over voeding vind je niks over de combinatie van magnesium en het humeur of meer energie.

Waarvoor heb je magnesium dan wel nodig?
Voor de opbouw van bot en lichaamseiwit
Voor de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen
Voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren, waaronder de hartspier.
Voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen, waaronder de enzymreacties die zorg dragen voor het vrijmaken van energie in de cellen.

Dus toch meer energie?
Oké, ik snap dat dit verwarring brengt. Je lichaam slaat energie op als reserves. Wanneer je lichaam om energie vraagt, worden deze reserves omgezet in energie. Hier helpt magnesium bij. Het is dus niet zo dat als je een pilletje magnesium neemt, er veel energie vrij komt.

Magnesium tekort?
Wanneer je goed en gevarieerd eet, is de kans heel klein dat je een magnesium tekort krijgt. Magnesium komt in veel voedingsmiddelen voor en zelfs magnesiumtekorten bij mensen met een slechte voeding komen in Nederland nauwelijks voor. Toch een magnesium tekort? Dan kun je last krijgen van:
Algehele lusteloosheid of vermoeidheid
Spierkrampen
Hartritmestoornissen in extreme gevallen.

Waar zit het meeste magnesium in?
Brood en graanproducten
Groente
Melk en melkproducten
Vlees

Extra magnesium?
Het is dus niet nodig om extra magnesium te nemen voor een beter humeur of meer energie. Ook niet voor een andere reden. Van teveel magnesium kun je zelfs last krijgen van buikkrampen en diarree.
(Semi-)professionele of zeer fanatieke sporters kunnen er baat bij hebben om ervoor te zorgen dat ze altijd voldoende magnesium hebben, omdat: 
Magnesium een mineraal is en dus wordt uitgezweet.
Magnesium van invloed is bij het functioneren van spieren en de opbouw van lichaamseiwit.

Heb jij een vraag aan onze voedingsdeskundige Gaby van Voedingplusadvies? Mail je vraag naar food@airmagazine.nl!

Posted by on april 4 2013. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Fabels en feiten; Magnesium”

  1. extra magnesium helpt bij mijn dochter tegen spierkramp

  2. Magnesium(olie) is ook fijn tegen rusteloze benen en kramp tijdens de zwangerschap :-).

  3. Ik ben magnesiumsupplementen gaan slikken omdat ik hoorde dat het tegen PMS klachten helpt en hoewel het geen wondermiddel is, merk ik echt dat ik meer energie heb, minder emotioneel ben en absoluut minder vocht vasthou in de week voor mijn menstruatie.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021